Wat is een binnendeur?

Eerst is het belangrijk goed te weten waarover het gaat als we het hebben over een binnendeur. Binnendeur is een benaming die gegeven wordt op basis van de plaatsing van de deur in een wand.

Onderscheid op basis van de materialen

Er kunnen twee soorten onderscheiden worden op basis van de materialen. Die kunnen we opdelen in twee groepen: deurblad en omlijsting. Op basis van de groep ‘deurblad’ vinden we opnieuw twee soorten: de massieve en samengestelde deuren. Een massieve deur bestaat bijvoorbeeld uit massief eikenhout en is vaak heel zwaar.

Een samengestelde deur is vaak veel lichter en bestaat uit een houten kader met gelijmde plaat en vulling. Daarnaast is er de groep ‘omlijsting’ waarbinnen zich drie soorten bevinden. ‘Traditionele systemen’, dit is de klassieke manier voor het maken van een binnendeur. ‘Systeembekleding’ is een manier waarbij geen vijzen of schroeven nodig zijn en ‘Blokkaders’ waarbij het gebruik van chambrant niet langer nodig is.

Soorten binnendeuren

Er zijn diverse soorten binnendeuren op te sommen. Zo zijn er bijvoorbeeld verfdeuren, gelakte deuren, stijldeuren, fineerdeuren, glazen deuren, metalen deuren en schuifdeuren. Allen hebben ze hun eigen kwaliteit, positieve en negatieve punten voor een woning.

Hoe de juiste binnendeur kiezen

Vaak zal een architect al een bepaald soort deuren in gedachten hebben. Indien je zelf instaat voor de beschrijving van hoe alles er moet uitzien kan je uiteraard alles zelf beslissen. In dat geval is het vaak interessant in gesprek te gaan met de architect of de aannemer en informatie in te winnen in de speciaalzaken die binnendeuren verkopen.

Prijzen

Uiteraard zal u bij het maken van plannen voor een nieuwbouw of verbouwing steeds rekening houden met de financiën. Verfdeuren zijn de meest voordelige en goedkoopste deuren maar zeker niet slecht van kwaliteit. Verfdeuren zijn simpele, goedkope deuren die in veel doe-het-zelf zaken wordt verkocht. Voor wie liever inzet op veiligheid en de prijs niet van groot belang is kan opteren voor massieve deuren. Deze deuren zijn zwaarder, iets meer kwalitatief en kosten dan ook meer dan de andere deuren.

Nog enkele tips

Wanneer u uw binnendeuren kiest kunt hierover best met de architect of aannemer in gesprek gaan en informatie inwinnen in speciaalzaken of doe-het-zelf winkels. Indien u de keuze te moeilijk vindt kan u steeds beroep doen op het inzicht van een interieurarchitect of binnenhuis decorateur. Maak de keuze wel overwogen en laat u iets wijsmaken. Koop geen kat in een zak en zorg ervoor dat u zeker bent van uw aankoop.